Ajankohtaista
.

JAKKUKYLÄLÄINEN - TIEDOTE 5/2019

Kevään 2019 Jakkukyläläinen - tiedote on ilmestynyt 17.5.2019. Tiedote jaetaan kyläläisten postilaatikoihin lähipäivinä. 

Tiedotteen kääntöpuolella on tietoa kylällämme paraikaa käynnissä olevasta romunkeräyksestä.

Mukavaa kesää kaikille!

Lue tiedote ohesta.

RIIPPUSILLAN SUUNNITTELIJA VALITTIIN

Iin kunnan yhdyskuntalautakunta valitsi 9.4.2019 kokouksessaan riippusillan jatkosuunnittelijaksi Sweco Rakennustekniikka Oy:n. Yritys on tehnyt aiemmin myös sillan yleissuunnitelman. Siltasuunnitelmien valmistuttua, ne tarkistutetaan ulkopuolisella suunnittelijalla. Sen jälkeen kunnanhallitus käynnistää sillan rakennusurakan kilpailuttamisen. Tavoitteena on, että urakka olisi laskennassa kesällä 2019.

Vesilupahakemus on jätetty Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle joulukuussa 2018. Odotamme vesilupaa kesän aikana. Mikäli vesilupa saadaan ajoissa, silta valmistuu loppuvuoden 2019 aikana.

JAKKUKYLÄN OSAYLEISKAAVAN UUDISTAMINEN

Iin kunnanhallitus päätti 29.1.2018 kokouksessaan käynnistää Jakkukylän osayleiskaavan muutoksen. Osayleiskaavan suunnittelualue käsittää voimassa olevan Jakkukylän osayleiskaavan alueen niiltä osin kuin kaava-alue kuuluu Iin kuntaan. Lisäksi alueeseen kuuluu osakuntaliitoksen myötä Iin kuntaan siirtynyt osa Karjalankylän osayleiskaavasta. 

Suunnittelun ensisijaisena tavoitteena on mahdollistaa rantavyöhykkeen ulkopuolisten kyläalueiden täydennysrakentaminen nykyistä paremmin. Tavoitteena on tukea kylän elinvoimaisuutta. Lisäksi suunnittelun yhteydessä tehdään muut tarvittavat päivitykset voimassa oleviin yleiskaavoihin.

Osayleiskaavan valmisteluaineiston aineistot olivat julkisesti nähtävillä 5.3. - 8.4.2019 välisen ajan.

Lisätietoja: www.ii.fi/yleiskaavoitus 

JAKKUKYLÄN MM-HIIHTÄJILLE AVATTIIN OMAT NETTISIVUT

Suomalaisten ensimmäinen kosketus kansainväliseen kilpailutoimintaan otettiin jo vuonna 1892 Tukholman "maailmanmestaruuskilpailuissa", kun Juho Ritola, Juho Räihä ja Fredrik Liljeberg edustivat Suomea ja ottivat 30 kilometrin matkalla ylivoimaisen kolmoisvoiton. Jakkukyläläinen, 27-vuotias Juho Räihä pyydettiin tuolloin Tukholman hiihtokilpailuihin, todistettuaan Oulu Hiihdoissa, kuuluvansa aikakautensa hiihtäjien kärkikastiin. Jakkukyläläinen Kalle Jussila voitti puolestaan Pohjoismaiden mestaruuden vuosina 1902 ja 1905. Ruotsalaiset kutsuivat Kallea "Lapin noidaksi" kun hän kokovalkeassa hiihtopuvussaan vilahteli metsän siimeksessä ohitellen kymmeniä kilpakumppaneitaan.

Mestarihiihtäjien saavutusten kunniaksi Jakkukylän kyläyhdistys on avannut heidän historiastaan kertovat nettisivut osoitteeseen: www.jakkukyla.fi/juhoraiha ja www.jakkukyla.fi/kallejussila 

Historian ensimmäisessä ulkomailla järjestetyssä hiihtokilpailussa suomalaiset tekivät vakuuttavaa työtä, ottaen kilpailuista kolmoisvoiton. Jakkukylän Räihä hiihti kilpailut kapeilla puusuksilla, joita kutsuttiin myöhemmin "Iin suksiksi". Sauvoissa hänellä oli muista hiihtäjistä poiketen pienemmät sommat. Jakkukylän hiihtäjien kunto oli vertaansa vailla 1800 ja 1900 - luvun vaihteessa. Juho Räihä nappasi kuninkaallisen pystin kakkossijallaan vuoden 1892 Tukholman hiihtokisoissa, joita sittemmin alettiin kutsua "Pohjoismaisiksi hiihtokisoiksi". Kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 1902 Tukholman kisojen palkintokorokkeelle nousi jälleen jakkukyläläinen. "Jussila ilmestyy jäniksenä läheiselle mäen törmälle rinnassaan n:o 78 ja kiitää pyrynä ohitseni. Ei hätää, voitto tulee!", raportoi toimittaja Klemetti tuolloin kisapaikalta. Kalle Jussila voitti lopulta mestaruuden kuuden minuutin erolla. Hän voitti Pohjoismaisten hiihtokisojen mestaruuden vuosina 1902 ja 1905.

Suomessa käytyjä kilpailuja, eli sen aikaisia SM-kisoja, hallitsivat useina vuosina jakkukyläläiset. Juho Räihä osallistui Oulu-hiihtoon vuonna 1891, sijoittuen kakkoseksi. Vuonna 1893 Räihä osallistui jälleen Oulu-hiihtoihin, mutta ikä ja raskas työ olivat vaatineet veronsa, eikä hän sijoittunut enää kärkikaartiin. Vuonna 1896 kilpailun voittopalkinto vietiin taas Jakkukylään, kun Kalle Jussila voitti kisan, alittaen samalla ensimmäisenä maailmassa kahden tunnin haamurajan 30 kilometrin hiihtokilpailussa.

Prinssiltä arvokas palkinto

Hiihdon palkintojenjako oli komea. Varmaa tietoa minulla ei ole siitä, soitettiinko tilaisuudessa Porilaisten marssi, luultavasti. Tukholman kisojen arvokkuutta kuvaa sekin, että palkintona jaettiin niin arvokkaat kuninkaalliset pokaalit, että hiihtäjät yleensä muuttivat ne rahaksi tai tavaraksi, helpottaakseen perheen elämää. Hiihtäjien yksi motiivi lieneekin ollut elannon turvaaminen. Juho Räihä sai silloisen prinssin Oscar Gustav Adolfin, myöhemmin Ruotsin kuninkaaksi kohonneen Kustaa V:n jakaman pokaalin. Pokaali on sittemmin hankittu Räihän suvun haltuun vuonna 1996, oltuaan "kadoksissa" 100 vuotta.

JAKKUKYLÄN KYLÄYHDISTYS KÄYNNISTI MUUTTOVALMIIDEN TALOJEN MARKKINOINNIN

Jakkukylän kyläyhdistyksen vuoden 2019 keskeinen tavoite on asumisen ja kasvun edistäminen. Tavoitteen edistämiseksi kyläyhdistys on lähestynyt talonrakennusalan toimijoita ja pyytänyt heitä suunnittelemaan muuttovalmiita omakotitaloja Jakkukylään. Tarjotut kohteet julkaistaan veloituksetta kyläyhdistyksen ylläpitämillä nettisivuilla. Kylän tontti ja muuttovalmistalo - tarjontaa markkinoidaan aktiivisesti useilla eri kanavilla. Ilmainen markkinointikanava kiinnostaa alan toimijoita. Muuttovalmiita koteja Jakkukylään esitellään www.jakkukyla.fi/tontteja - sivulla.

Tavoite on, että Jakkukylä on kasvava kylä, haluttu paikka asua, yrittää ja harrastaa kauniissa Iijoki-varressa. Kylä sijaitsee ihanteellisella etäisyydellä, reilun 10 minuutin päässä Iin kuntakeskuksen palveluista rauhallisessa Iijoki-varren maalaismaisemassa. Kylällä on vireä 65 oppilaan kyläkoulu sekä noin 15 lapsen päiväkoti. Koulun kohdalle, Iijoen yli rakennetaan Skandinavian pisin riippusilta. Siltahankkeen rahoitus on kasassa ja Iin kunta käynnistää lähiaikoina hankkeen kilpailutuksen. Lisätietoja siltahankkeesta www.jakkukyla.fi/riippusilta.

Jakkukylän liikuntapalvelut ovat monipuoliset. Jakun koulun yhteydessä on 200 m2:n liikuntahalli, koulun vieressä jääkiekkokenttä sekä kesäisin jalkapallokenttä. Kylältä löytyvät myös tenniskentät sekä laadukkaat kuntoradat molemmin puolin jokea. Kyläyhdistys on rakentamassa Leader-avustuksella mukavaa virkistysaluetta Iijoen keskellä olevaan Purusaareen. Saareen tulee lossiyhteys. Jakkukylässä toimii metsästysseurat molemmin puolin jokea, joihin kylän asukkaat pääsevät jäseneksi.

Kylä pysyy elävänä ja vireänä, kun se kasvaa. Jakkukylän näkymät ovat hyvät. Iin kunta käynnisti Jakkukylän osayleiskaavan uudistamisen heti kuntaliitoksen jälkeen. Kaavauudistuksen tavoite on helpottaa rakentamista ja turvata kylän kasvu. Kaavauudistuksen myötä uusia omakotitaloja on valmistunut tai rakenteilla useita. Jakkukyläläiset markkinoivat talo- ja tonttitarjontaa aktiivisesti lehdistön, netin ja Some-kanavien kautta.

IIN KUNNANHALLITUS HYVÄKSYI SILLAN VUOKRASOPIMUKSET

Iin kunnanhallitus hyväksyi 14.1.2019 kokouksessaan Jakkukylän riippusiltaan tarvittavat maanvuokrasopimukset. Joen eteläpuolella sillan rakenteet sijoittuvat kolmelle kiinteistölle ja kulkuyhteys on neljännen kiinteistön kautta. Kunnanhallitus hyväksyi maanomistajien kanssa tehdyt vuokrasopimukset. Joen pohjoispuolella sillan rakenteet ja kulkuyhteys ovat kunnan omistamalla maalla. 

Ohessa Rantapohjan juttu aiheesta.

JAKKUKYLÄN RIIPPUSILTA SAI VALTION RAHOITUKSEN - RAHAT ON NYT KASASSA

Riippusiltahankkeen rahoitus on nyt kasassa.

6.7.2018 järjestetyn Jakkukylä-pyöräilyn yhteydessä saimme pääministeri Sipilältä lupauksen 40%:n eu - rahoituksesta, kun Iin kunta rahoittaa 50% ja Jakkukylän kyläyhdistys hankkii 10%:n omarahoituosuuden. Rahoituspäätös liikenneviraston 40%:n osuudesta tuli 21.12.2018. Iin kunta päätti 17.12.2018 kokouksessaan varata 50%:n osuuden sillan kustannuksista vuoden 2019 talousarvioon. Jakkukylän kyläyhdistys sai vaaditun 10%:n osuuden kerättyä marraskuun 2018 puolivälissä.

Kiitos pääministeri Sipilälle avustajineen sekä liikenneministeri Bernerille valtion rahoituksesta.
Kiitos myös kaikille Iin kunnan rahoitukseen myötävaikuttaneille päättäjille sekä kaikille Teille yrityksille ja yksityisille, jotka olette tukeneet hankettamme.

Hanke siirtyy nyt lupa- ja suunnitteluvaiheeseen. Toivomme sen etenevän jouhevasti, jotta rakentaminen pääsee käyntiin tämän vuoden aikana.

Lue paikallislehti Rantapohjan juttu aiheesta.

Lisätietoja: www.jakkukyla.fi/riippusilta 

JAKKUKYLÄ SAI VALOKUITUVERKON KESÄN 2018 AIKANA

Iisiverkko on Iin Energian uusi liittymäpalvelu, joka takaa huippunopeat internetyhteydet ja muut tietoliikenneyhteydet kotitalouksille, mökkiläisille, taloyhtiöille ja yrityksille. Iisiverkon maatyöt suoritettiin Jakkukylässä kesän 2018 aikana ja kytkentätyöt tehdään syksyn 2018 aikana.

Lisätiedot: https://iisiverkko.fi 

PURUSAAREN REITTI JA YHDYSREITTI TASOITETTU, LAAVUA RAKENNETAAN

Liikuntareitistö laajenee mukavalla lisällä, kun yhdysreitti Purusaareen on valmis ja reitti saaressa on niinikään raivattu ja tasoitettu. Purusaaressa oleva kaunis polveileva reitti on noin 1,9 km. Jakun koulun kuntopolulta lähtevä myötämäkinen yhdysreitti on noin 0,8 km.

Lossivalkama odottaa kesällä 2019 saapuvaa lossia. Laavun rakentaminen on aloitettu. Hirsiä salvotaan ja useita kerroksia on valmiina. Laavun rakentamisessa voi olla kerrallaan 4 henkilöä. Puuvajan rakentamisessa toiset neljä. Rakentaminen tehdään talkoilla, joten hirsien salvonnasta kiinnostuneet ja sen osaavat, ilmoittautukaa Maarit Sippolalle, p. 050-4821665.

Kunhan rakennukset valmistuvat, niin sitten onkin jokaisella tilaisuus osallistua polttopuiden tekemiseen, reitin siistimiseen ja muihin lopputöihin. Pidetään siinä vaiheessa isommat talkoot, joista ilmoitetaan erikseen täällä nettisivuilla, facebookissa ja mahdollisesti jollain muulla viestimellä. 

Kuvia kevään talkoista
Kuvia kevään talkoista

Purusaaren virkistysaluehanke sai myönteisen rahoituspäätöksen Oulun seudun Leader:lta. Rahoitusta myönnettiin 11 675,50 €. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 26 000 €, josta suuri osa on talkootyötä.

Alla olevista linkeistä löytyy laavu- ja puuvajapiirustukset.

LIIKUNTASALIEN ILTA- JA VIIKONLOPPUKÄYTTÖVUOROT LUKUVUOSI 2018-2019

Liikuntasalien ilta- ja viikonloppukäyttövuoroista voi tiedustella Iin vapaa-aikatoimesta.

Salimaksut 2018-2019  

Lisätietoja liikunta- ja nuorisotyövastaava Pekka Suopanki p.0503950392

JAKUN KOULUN KUNTORATA

Kyläyhdistys neuvotteli Oulun kaupungin kanssa perusteellisen remontin, jossa koulun 3,4 km:n hiihtolatu kunnostettiin ympärivuotiseksi kuntoradaksi syksyn 2017 aikana. Kaupungin ja kyläyhdistyksen yhteisen sopimuksen mukaisesti kyläyhdistys neuvotteli maanomistajien kanssa uudet vuokrasopimukset, jotka sallivat reitin kunnostamisen koko matkaltaan ympäri vuoden liikkumisen mahdollistavaan kuntoon. Samalla reitin varteen asennetaan kyläyhdistyksen lahjoituksena hankkimat, käytetyt valopylväät, joihin on tavoite tulevina vuosina saada myös valaistus. 

Kuntorata valmistui lokakuun 2017 lopulla. Toivomme kuntoradalle aktiivista käyttöä! Moottoriajoneuvoilla kuntoradalla ajaminen ei ole sallittua.

Oheiset kuvat Kannikkolammen päästä, johon on rakennettu tulvat kestävä silta ja uusi nuotiopaikka kuntoilijoiden käyttöön.

Katso tästä kuntoradan videoesittely ennen lopullista kivituhka/sahanpuru pinnoitetta.

.Pääsivut