Ajankohtaista
.

JAKKUKYLÄN OSAYLEISKAAVAN 2040 KAAVAEHDOTUKSEN NÄHTÄVILLÄOLO JA ESITTELYTILAISUUS JAKUN KOULULLA 30.9.2020 KLO. 17

Iin kunnanhallitus on päättänyt 7.9.2020 kokouksessaan asettaa osayleiskaavaehdotuksen
julkisesti nähtäville. Yleiskaavan suunnittelualue kattaa voimassaolevan Jakkukylän
osayleiskaavan alueen ja osakuntaliitoksen myötä Iin kunnalle siirtyneen osan Karjalankylän osayleiskaavasta.
Yleiskaavan keskeisimpinä tavoitteina on tarkistaa alueen yleiskaavaratkaisut Iin kunnan
tavoitteiden mukaisiksi ja tukea kyläalueen elinvoimaisuutta mahdollistamalla rantavyöhykkeen ulkopuolisten kyläalueiden täydennysrakentaminen nykyistä paremmin.


Kuulutus on julkisesti nähtävillä Iin kunnan virallisissa ilmoituksissa internet-sivuilla
15.9.-15.10.2020 välisen ajan.
Kuulutusaikana kaavaehdotusaineisto on luettavissa sähköisesti Iin kunnan internet-sivuilla osoitteessa https://www.ii.fi/nahtavilla-olevat-kaavat.
Kuntalaisilla ja muilla osallisilla on mahdollista esittää osayleiskaavaehdotuksesta muistutus. Mahdolliset muistutukset pyydetään toimittamaan 15.10.2020 mennessä kunnanhallitukselle osoitteeseen Iin kunta, PL 24, 91101 Ii tai sähköisesti osoitteeseen kirjaamo@ii.fi.


Kaavahankkeeseen liittyen järjestetään esittely- ja keskustelutilaisuus 30.9.2020 klo 17
Jakun koululla osoitteessa Jakuntie 85 A 1, 91210 Jakkukylä. Tervetuloa!

Lisätietoja antaa maankäytön suunnittelija / kaavoittaja Heini Ervasti p. 050 4083811 heini.ervasti@ii.fi.

SUOMEN KAUNEIN KOULUMATKA JAKKUKYLÄSSÄ

Iijokivarressa on valjennut huikaisevan kaunis aamu, kun Jari Jussila saapuu Iin Jakkukylän rantaan avaamaan lukkoa "Aaltojen kunkusta". Vihreä venepalvelija lähtee liikkeelle rannasta hieman ennen kahdeksaa kyydissään viisi Jakun koululaista. 

Noin 400 asukkaan Jakkukylä on levittäytynyt molemmin puolin Iijokea. Koulu on pohjoispuolella, ja osa oppilaista asuu eteläpuolella. Koulun lisäksi lapset kulkevat joen yli päiväkotiin, esikouluun, jalkapallokentälle, jääkaukaloon ja kerhoihin.

Jakun koulussa on 60 oppilasta, heistä melkein puolet, eli 28, kulkee kouluun joen eteläpuolelta. Venekuljetus on toiminut yli 100 vuoden ajan keväisin ja syksyisin. Talvella kouluun kuljetaan jäätietä ja väliaikoina taksilla tai linja-autolla.

Ohein kirjoitus on lainattu Iltasanomien jutusta, joka on otsikoitu: "Suomen kaunein kouluvenekuljetus".

JAKKUKYLÄN RIIPPUSILLAN RAKENTEET VAATIVAT VAHVISTAMISTA

Jakkukylän riippusillan korjaussuunnitelma on valmistumassa. Sillan rakenteita on vahvistettava huomattavasti.

- Perustuksia joudutaan joko vahvistamaan tai uusimaan. Sillassa on hyvin paljon vahvistettavia kohtia, joten puhumme arviolta useista sadoista tuhansista euroista, kertoo Iin kunnan tekninen johtaja Janne Jokelainen.

Riippusillan rakentaminen keskeytettiin toukokuussa ja siltasuunnitelmat annettiin ulkopuolisen tarkastajan tarkistettavaksi.

- Tarkistuksessa huomattiin, että suunnitelmassa on korjattavaa. Korjaussuunnitelma on valmistumassa niin, että se ja korjausten kustannusarvio tulee 15.9. rakennuslautakunnan käsiteltäväksi. Jokelainen kertoo.

Sillan valmistuminen tänä vuonna on hyvin epätodennäköistä. Joidenkin siltaan tarvittavien tuotteiden toimitusajat voivat jo pelkästään tuottaa ongelmia, Jokelainen sanoo.

PURUSAAREN LOSSI KULJETTAA RETKEILIJÖITÄ 

Purusaaressa on hieno laavu sekä nuotiopaikka, jotka sijaitsevat saaren länsireunalla, kauniilla paikalla, Iijoen törmällä. Saaressa on myös noin kahden kilometrin mittainen kuntopolku, josta pääset lossin ja vajaan kilometrin mittaisen yhdysreitin kautta Jakun koululta lähtevälle 3,5 km kuntoradalle.

Saaressa voit tedä halkoja valmiiksi katkotuista polttopuista, jos sinulla on kirves mukana. Muuten kannattaa varata polttopuita mukaan, mikäli haluat tehdä tulet nuotiopaikalla. 

Lossin lähellä olevan parkkipaikan osoite: Räihänniementie 93, Jakkukylä.

SIIVOUSPÄIVÄ OLI JAKKUKYLÄSSÄ SUPERSUOSITTU

Jakkukylän kyläyhdistys järjesti roskankeräyksen Jakkukylässä 20.5.2020 klo. 17 alkaen. Kokoonnuimme eteläpuolella jokea Jaaran lanssissa olevan metallinkeräyslavan luo ja pohjoispuolella Työväentalon pihalla olevan metallinkeräyslavan luo. Keräys innosti kyläläiset runsain joukoin liikkeelle ja yli 60 roskankerääjää ahkeroi ympäri kylää, molemmin puolin jokea.😊

Kyläyhdistys jakoi kerääjille J Kärkkäinen Oy:n lahjoittamat roskapussit ja opasti kerääjät niin, että kylän tienvarret tulivat mahdollisimman laajasti siivottua roskista. Kaikki keräykseen osallistuvat saivat Iin Autokeitaan lahjoittaman pullakahvilipun, jolla saa hakea autokeitaalta pullakahvit Iissä käydessään. Jokainen kahvilipun Autokeitaalle palauttanut osallistuu lisäksi Pannukakkutalon 40 euron lahjakortin arvontaan.

Kerätyt roskasäkit toimitimme Iin Autokeitaan roskapuristimeen ja niitä kertyikin lähes 30 jätesäkillistä!

Roskankeräysilta oli osa Pidetään Ii siistinä -kampanjaa.

Lämmin kiitos kaikille roskankeräykseen osallistuneille ja yrityksille, jotka tukivat keräystä eri tavoin!

VUODEN 1699 HOPEARAHA LÖYTYI JAKKUKYLÄSTÄ 

Kaarle XII:n tunnuksin varustettu 5 äyrin hopearaha vuodelta 1699 on löydetty 11.5.2020 Jakkukylästä. Kalaisan lohijoen rantoja on Jakkukylässäkin asutettu kauan. 

Ensimmäinen maininta Pirttitörmän (nyk. Jakkukylä) asutuksesta löytyy Iin seurakunnan historiasta, 1500-luvun puolivälin kruunun veroluettelosta. Sen mukaan Pirttitörmän kylässä oli tuolloin kolme taloa. Kyseinen veroluettelo oli ns. nokkaveroluettelo, jossa vero kannettiin talon asukkaiden, eli nokkien määrä perusteella ja maksettiin voilla. 

RIIPPUSILLAN NIMILAATTOJEN TOIMITTAJAKSI VALITTIIN PAASIKIVI OY

Jakkukylän kyläyhdistys keräsi riippusiltaa varten reilun 50 000 euron omarahoitusosuuden. Rahankeräys käynnistettiin kesällä 2018 järjestetyssä pyöräilytapahtumassa. Keräys toteutettiin tarjoamalla yrityksille, yhteisöille ja yksityisille ihmisille mahdollisuus ostaa nimi sillan molempiin päihin kiinnitettäviin laattoihin. 116 yksityishenkilöä, pariskuntaa tai yritystä osallistui keräykseen ja halusi ikuistaa nimensä laattaan omistaja, toivon ankkuri tai rakkautta ostikon alle. Julkinen rahankeräys suljettiin 30.6.2019.

Jakkukylän kyläyhdistys on kilpailuttanut nimilaatan toimittajat ja valinnut laattatoimittajaksi Paasikivi Oy:n. Siltaan kiinnitettävät nimilaatat on tilattu 27.3.2020.

  • laatan leveys 600 x korkeus 900 mm
  • materiaali 4 mm messinkilevy
  • nimien kirjainkorkeus n. 7,5 mm
  • kirjaintyyppi Arial 
  • pintakäsittely: pohja luonnonvärinen messinki ja teksti tumma patina
  • kestolakkaus (pulverilakka)
  • laatoissa grafiittisuojakäsittely

Tutustu rakenteilla olevaan, Pohjois-Euroopan pisimpään riippusiltaan: jakkukyla.fi/riippusilta

.


Pääsivut