Ajankohtaista
.

KEHONHUOLTOTUNTI JAKUN KOULULLA KESKIVIIKKONA 11.10 JA 1.11 KLO. 17

Kehonhuoltotunti on kokonaisvaltainen lihasten hyvinvointia ja liikkuvuutta edistävä tunti. Tunnilla hyödynnetään erilaisia kehonhuoltomenetelmiä ja käytetään apuna kuminauhaa sekä tennispalloa. Tunnin lopussa rauhalliset venytykset isoimmille lihasryhmille. Tunti sopii kaikille kehonhuollosta kiinnostuneille.

 • Pue mukavat sisäliikuntavarusteet (kenkiä ei tarvitse) 
 • Ota mukaan juomapullo ja oma jumppamatto, jos sellainen sinulta löytyy 
 • Ohjaaja tuo kuminauhat ja tennispallot 

Ilmoittaudu ennakkoon ILMAISELLE kehonhuoltotunnille sähköpostilla: jakkukyla@gmail.com

Jakkukylä on valittu Pohjois-Pohjanmaan liikunta- ja urheilu ry:n vuoden kestävään KYLÄKISÄLLI - hankkeeseen, jonka myötä kylällämme järjestetään erilaisia liikunta- ja hyvinvointitapahtumia syksystä 2017 kevääseen 2018 lähes joka kuukausi.

Tuleva ohjelma on suunniteltu niin, että kaiken ikäisille jakkukyläläisille, lapsille, nuorille, aikuisille sekä ikäihmisille on jotain sopivaa.

Lue lisää oheisista liitteistä.

TIEDOTE JAKKUKYLÄLÄISILLE VUODENVAIHTEEN KUNTALIITOKSEN MUUTOKSISTA

Kyläyhdistyksen hallitus ja Iin kunnan johto pitivät 1.9.2017 palaverin, jossa käytiin läpi tulevan vuodenvaihteen muutoksia.

Käsittelimme palaverissa kyläläisten esiin nostamia kysymyksiä, liittyen Jakkukylän liittymiseen Iin kuntaan 1.1.2018 alkaen.

Tavoite on, että muutosvaihe sujuisi jakkukyläläisten kannalta jouhevasti ja mahdollisimman vähin ongelmin.

Ohessa palaverin muistio, josta selviää vastauksia käsiteltyihin kysymyksiin sekä yhteystiedot, mistä kannattaa tiedustella tarkemmin, mikäli joku asia askarruttaa.

Monen asian osalta Iin kunnalla on olemassa oleva käytäntö ja toimintamalli, joiden mukaisesti myös Jakkukylässä toimitaan.

Osa asioista on vielä selvityksessä ja niistä tiedotetaan kunnan toimesta myöhemmin.

Lisätietoja ja vastauksia Iin kunnan palveluista:

PERINNEILTA JAKUN KOULULLA 18.10.2017 KLO.18

Ab Maalismaa Oy:n voimalaitos- ja sellutehdashanke Jakkukylään!

Jarmo Alasiurua esittää yhteenvedon Jakkukylän Porilla 1920-luvulla toimineesta, paperipuun vientiä harjoittaneesta yhtiöstä, jolla oli myös suunnitelmissa rakentaa vesivoimalaitos ja sen sähköä käyttävä sellutehdas.

"Porin Neiti" Eva Hindström oli Maalismaa-yhtiön palveluksessa mutta ketä muita, myös paikallisia ihmisiä yhtiössä työskenteli? Millaista oli yhtiön toiminta ja mihin se päättyi? Millaista oli elämä Porin kartanossa? Vastauksia näihin ja muihin kysymyksiin saadaan illan luennossa.

Tiivistelmä Oy Maalismaa Ab:n historiasta ohessa. Jakun koulun perinneillassa on myytävänä Jarmo Alasiuruan äskettäin julkaisema Ab Maalismaa Oy:n vaiheista kertova kirja. 

Kahvitarjoilu kyläyhdistyksen hyväksi. Tervetuloa läheltä ja kaukaa!

JAKKUKYLÄLÄISTEN JOULURUOKAILU 11.11.2017 KLO. 15

Jakkukylän kyläyhdistys järjestää jäsenille ja kaikille kyläläisille jouluruokailun sekä mukavan, jouluisen yhdessäolon hetken Jakkukylän rauhanyhdistyksellä (Maalismaantie 1022) 11.11.2015 klo. 15 alkaen. 

Jouluruokailun hinta:

 • Kyläyhdistyksen jäsenet ja heidän alaikäiset lapset 20 eur/henkilö.
 • Ei jäsenet 25 eur/henkilö.
 • Voit maksaa joululounaan myös etukäteen kyläyhdistyksen tilille FI23 5350 0220 0292 97. Kirjoita viestikenttään ruokailijoiden nimet ja tulosta kuitti mukaasi jouluruokailuun.
 • Vuoden 2017 aikana Jakkukylään pysyvästi muuttaneille uusille asukkaille jouluruokailu on ilmainen.

Sitovat ilmoittautumiset 3.11.2017 mennessä.

 • jakkukyla@gmail.com tai puhelimella jollekin seuraavista henkilöistä:
 • Henna Jurvakainen p. 050-4944412
 • Maarit Sippola p. 050-4821665
 • Erkki Niskala p. 040-7659981
 • Hannu Kaisto p. 0500-306239

Jouluruokailun tarjoilusta vastaa Pitopalvelu Aira Tuutijärvi.

IIN WANHA HAMINA ESITELTIIN JAKKUKYLÄLÄISILLE SUNNUNTAINA 6.8.2017

Iiläinen paikallisopas Pertti Huovinen halusi auttaa jakkukyläläisiä, "tulevia iiläisiä" tutustumaan Iihin, tarjoamalla meille opastetun kierroksen Iin wanhassa Haminassa. Kokoonnuimme Iin kunnatalon pihalle 6.8.2017 klo.12. Pertti esitteli Haminan kävelykierroksen aikana meille hyvin monipuolisesti, huumorilla sävyttäen Iin ja erityisesti Haminan alueen vanhaa ja vähän tuoreempaakin historiaa. Meille selvisi Iin kirkon historia, Nätteporin ja Iin nimen taustat sekä hyvin monipuolinen vanhan Haminan historia vilkkaana kauppapaikkana. Saimme myös kuulla, mistä on peräisin sanonta "hujan hajan, ku haminalaisten kylpy".

Jakkukyläläisiä, tulevan kotikunnan historiasta kiinnostuneita kuulijoita oli paikalla runsaasti, noin 30 henkeä. Kiitämme Perttiä mielenkiintoisesta esityksestä ja hauskasta, huumorin sävyttämästä tarinankerronnasta.

JAKUN KOULUN OPPILAIDEN SIIRTYMINEN IIN YLÄASTEELLE

Syksyllä 2017 yläasteensa aloittavat Jakun koulun oppilaat käyvät koulunsa loppuun Yli-Iissä. Syksystä 2018 alkaen tulevat seiskat siirtyvät Jakun koulusta yläasteelle Iihin. 

(Rantapohja 3.8.2017)

JAKUN KOULUN LÄHELLÄ OLEVAN KUNTORADAN REMONTTI ON KÄYNNISSÄ

Kyläyhdistys on saanut neuvoteltua Oulun kaupungin kanssa perusteellisen remontin, jossa koulun 3,5 km:n hiihtolatu kunnostetaan ympärivuotiseksi kuntoradaksi kesän 2017 aikana. Kaupungin ja kyläyhdistyksen yhteisen sopimuksen mukaisesti kyläyhdistys neuvotteli maanomistajien kanssa uudet vuokrasopimukset, jotka sallivat reitin kunnostamisen koko matkaltaan ympäri vuoden liikkumisen mahdollistavaan kuntoon. Samalla reitin varteen asennetaan kyläyhdistyksen lahjoituksena hankkimat, käytetyt valopylväät, joihin on tavoite tulevina vuosina saada myös valaistus. 

Kuva Kannikkolammen päästä, johon rakennetaan tulvat kestävä silta. Kannikkolammen itäpuolelle tulee myös uusi nuotiopaikka kuntoilijoiden ja koululaisten käyttöön.

JAKKUKYLÄ - KYLTIT MAALISMAANTIEN VARTEEN ON ASENNETTU

Ely - keskus on asennuttanut pyynnöstämme Maalismaantien varteen Jakkukylä - kyltit. Kyläyhdistys ei voi vaikuttaa kylttien sijaintiin, vaan se määräytyy asutuksen tiheyden perusteella. Kylttien sijainti on nähtävissä oheisesta viitoituksen yleissuunnitelmasta.

LEADER-RAHOITUS PURUSAAREN VIRKISTYSALUEHANKKEELLE

Purusaaren virkistysaluehanke sai myönteisen rahoituspäätöksen Oulun seudun Leader:lta. Rahoitusta myönnettiin 11 675,50 €. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 26 000 €, josta suuri osa on talkootyötä. Jakkukylän kyläyhdistykselle jää maksettavaksi noin 1 200€.

Purusaaren virkistysaluehankkeessa Purusaareen rakennetaan laavu, tulisija ja puuvaja talkoilla. Saareen tehdään n. 2 km pitkä, kävellen, juosten tai hiihtäen kuljettava historiareitti. Historiareitin varteen laitetaan infotauluja kertomaan saaren ja ympäristön historiasta. Mantereen puolelle rakennetaan vajaan kilometrin mittainen, niinikään kävellen, juosten tai hiihtäen kuljettava yhdysreitti Jakun koulun kuntopolulta. Mantereen ja saaren välille laitetaan kapulalossi, jolloin kulkeminen saareen helpottuu huomattavasti.

Hankkeen toteuttamiseen tehtävät työt ja talkoot aloitetaan syksyllä 2017. Talkoista ilmoitetaan ainakin Jakkukylän kyläyhdistyksen nettisivuilla, facebookissa ja syystiedotteessa.

JAKKUKYLÄN HAUTAUSMAAN AITA UUSITTIIN TALKOILLA JA PORTTI PERUSKORJATTIIN

Jakkukylän n. 220 m pitkä hautausmaan aita uusittiin kyläyhdistyksen järjestämillä talkoilla. Talkoiden suunnittelupalaveri pidettiin vappuna ja uusi aita valmistui ennätysvauhdilla, jo 27.5.17. Aitatalkoot keräsivät väkeä hyvin ja töissä oli mukava, iloinen yhteisen tekemisen henki. Iso kiitos kailille talkoisiin osallistuneille, tekijöille ja muonistuksesta vastanneille!

Maalasimme laudat ja kasasimme 101 kpl 120 x 220 cm aitaelementtejä, jotka kiinnitettiin hautausmaan metallisiin aitatolppiin asennettuihin vaakalautoihin. Porttipylväät on siirretty leveämmälle, hiottu ja maalattu, jotta traktorilla voidaan tehdä lumityöt jatkossa aidan sisältäkin. Metalliportit levennettiin ja kunnostettiin aitaremontin yhteydessä. Kunnostuksen yhteydessä maalin alta paljastui portin hienot messinkikoristeet, jotka hiottiin ja kiillotettiin kullan kiiltäviksi.

Oulun seurakuntayhtymän hautauspalvelut lahjoitti materiaalit Jakkukylän hautausmaan aitojen uusimiseen. Aitaelementit valmistettiin talkoilla Jakkukylän eräukkojen teurastamolla, hautausmaan vieressä. Talkoot järjesti Jakkukylän kyläyhdistys.  

Ohessa kuvat uudesta sekä vanhasta aidasta ja portista ennen remonttia.


METALLIROMUN JA AKKUJEN KERÄYS JAKKUKYLÄSSÄ PÄÄTTYI MA 18.6.17

Metalliromun ja akkujen keräys Jakkukylässä päättyi maanataina 18.6.17. Keräys kesti reilun kuukauden, ympäristö pysyi siistinä ja metallia kertyi  noin 20 tn sekä akkuja lähes 2000 kg.

Keräyslava Iijoen eteläpuolella sijaitsi Sauli Jaaran lanssissa ja pohjois-puolella Työväentalon pihalla. Kiitos maanomistajille keräyspaikan "lainaamisesta".

Romun- ja akkujen keräyksestä saadut tulot ovat yhteensä noin 2500 €. Jakkukylän kyläyhdistys kiittää kaikkia metalliromun ja akkujen lahjoittajia merkittävästä tuestanne!

KYLÄYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS PIDETTIIN 10.5.2017 JAKUN KOULULLA

Vuosikokoukseen osallistui noin 40 kyläyhdistyksen jäsentä. Iin kunnan tekninen johtaja Markku Vitikka kertoi kokouksen alussa Iin osayleiskaavoituksen periaatteista. Osayleiskaavan uudistamisesta päätettiin tehdä Iin kunnalle aloite, jotta työ käynnistyy heti, kun Jakkukylä vuoden 2018 alusta liittyy Iin kuntaan. Tavoitteena kaavauudistuksella on lisätä talonrakennuspaikkoja, helpottaa ja nopeuttaa rakennusluvan saamista sekä parantaa kylän vetovoimaa asuinpaikkana.

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2017 hyväksyttiin kokouksessa. Toimintaa on käynnissä ja suunnitelmissa paljon, josta kokousväki antoikin kyläyhdistyksen hallitukselle kiitokset. Työn alla on muun muassa metalliromunkeräys, hautausmaan aidan uusinta, Jakkukylän kevyenliikenteen siltahankkeen suunnittelu ja rahoituksen selvitys, koulun hiihtoladun parantaminen kuntoradaksi sekä Purusaaren virkistysalueen rakentaminen. 

Tutustu kokouspöytäkirjaan kyläyhdistys - sivun lopussa.

JAKKUKYLÄLÄINEN - TIEDOTE 5/2017

Lue ohesta Jakkukylässä postilaatikoihin huhti-toukokuun vaihteessa jaettu, uusin Jakkukyläläinen - tiedote.

JAKKUKYLÄ LIITTYY IIN KUNTAAN 1.1.2018

Jakkukylän osakuntaliitos Iin kuntaan on vahvistettu. Kyläläisten vahva tahto on kuultu. Valtiovarainministeriö päätti kuntajaon muutoksesta Oulun kaupungin ja Iin kunnan välillä 7.4.2017.

Kiitämme lämpimästi Teitä kaikkia, jotka olette meitä neuvoneet, auttaneet ja tukeneet osakuntaliitoshankkeessamme!

Osakuntaliitoksen aloiteryhmä: Anne Matikainen, Maarit Sippola, Erkki Niskala, Vesa Sikala, Hannu Turpeinen ja Hannu Kaisto

Valtionvarainministeriön päätösasiakirjat, aloiteryhmän esitys ja kartta liitettävästä alueesta. 

Kuntaliitoksen myötä myös seurakuntajako muuttuu 1.1.2018

Kuntajaon muutos vaikuttaa myös seurakuntajakoon: ev.lut. kirkkoon kuuluvat Jakkukylän asukkaat siirtyvät Iin seurakunnan jäseniksi. Tähän saakka Jakkukylä on ollut osa Oulujoen seurakuntaa. Tämä johtuu siitä, että nykyisen lainsäädännön mukaan yhdessä kunnassa saa toimia vain yksi evankelisluterilainen seurakunta tai seurakuntayhtymä. Alueella on asukkaita noin 420, heistä ev.-lut. kirkon jäseniä on noin 350 henkilöä.

Seurakuntajakoa valmistellaan sekä Oulun seurakuntayhtymässä että Iin seurakunnassa. Oulujoen seurakunnan seurakuntaneuvosto ja Iin seurakunnan kirkkovaltuusto tulevat todennäköisesti molemmat tekemään aloitteen seurakuntajaon muutoksesta. Seurakuntajaon muutoksesta päättää Kirkkohallitus.

Jakkukylän hautausmaa siirtyy Iin seurakunnalle

Oulun seurakuntayhtymän omistuksessa oleva Jakkukylän hautausmaa jää Iin kunnan ja Iin seurakunnan alueelle. Sen vuoksi suunnitelmissa on, että Jakkukylän hautausmaa siirtyy Iin seurakunnalle.

Jakkukylän hautausmaa on ollut käytössä vuodesta 1937. Sen yhteispinta-ala on noin 0,7 hehtaaria. Hautapaikkoja on noin 600, tällä hetkellä sinne on haudattuna noin 500 vainajaa. Vuosittain Jakkukylän hautausmaalle haudataan alle kymmenen vainajaa.

Iin seurakunta järjestää elokuussa 2017 jakkukyläläisille infotilaisuuden seurakuntajaon muutoksesta. Tilaisuudessa esitellään Iin seurakunnan toimintaa ja keskustellaan jakkukyläläisten toiveista uutta seurakuntaa kohtaan. Jakkukyläläiset voivat ilmoittaa 3-5 vuotiaat lapset 4.9.2017 alkavaan Iin seurakunnan päiväkerhotoimintaan. Ilmoittautuminen avautuu 7.8.2017 osoitteessa www.iinseurakunta.fi. Lisätietoja seurakunnan päiväkerhosta p. 040-8478936 / Pekka Nevalainen.

Lisätietoja:
Oulujoen seurakunnan vt. kirkkoherra Antti Leskelä p. 040 574 7154
Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Ilpo Kähkönen p. 040 548 3233
Iin seurakunnan kirkkoherra Tapani Ruotsalainen p. 040 515 7633

Tietoa jakkukylän hautausmaasta: http://www.oulunseurakunnat.fi/jakkukylan-hautausmaa

IIJOEN ETELÄPUOLEN KUNTORATA ON KUNNOSTETTU 

Jakkukylän eteläpuolen kuntorata on kunnostettu. Pinta on ajettu murskaimella ja tasattu. Ojat on kaivettu auki ja palaneet lamput vaihdettu uusiin. Samalla hämäräkytkinkello on säädetty niin, että valot syttyvät aamulla ja sammuvat automaattisesti valoisuuden mukaan. Yöajan valot ovat sammutettuina.

LUISTELUKENTÄN PUKUKOPPI

Jakkukylän kyläyhdistys on talvella 2017 talkoilla kunnostanut Jakun koulun luistelukentän laidalla olevan lämpimän pukukopin, joka oli rikottu tahallisesti. Korjauksen yhteydessä alueen tallentava kameravalvonta on suunnattu valvomaan pukukopin ympäristöä.

Pukutila pidetään lukittuna ja avain luovutetaan täysi-ikäisen hallintaan 15 euron panttia vastaan. Avaimenhaltija vastaa, että pukutila pysyy kunnossa ja lukitsee sen aina lähtiessään. Oman avaimen voi kuitata käyttöönsä Juha Kosolalta p. 050-3043205. 

Pidetäänhän tila jatkossa hyvässä kunnossa, jotta luistelijoilla on mahdollisuus vaihtaa varusteet lämpimässä tilassa.

Iso kiitos talkookorjauksen tekijöille, Juhani Sakolle ja Antti Turtiselle!

VALOKUITUVERKKO JAKKUKYLÄÄN 

Kartoitamme ilman sitoutumista Jakkukylän asukkaiden kiinnostusta valokuituliittymän hankintaan. Iiläinen valokuitu, eli Iisiverkko on mahdollinen ratkaisu Jakkukylän valokuituyhteyksien toteuttamiseen. Ole hyvä ja täytä tietosi linkistä avautuvaan nettikyselyyn, mikäli olet kiinnostunut hankkimaan valokuituverkkoliittymän kotiisi. Kyselyn pohjalta saamme arvokasta tietoa alustavaan suunnitteluun.

RAKENTAJAMESSUJEN KARKKIARVAUKSEN TULOKSET

Jakkukylän kyläyhdistys esitteli Jakkukylän tonttitarjontaa, palveluita ja kaunista luontoa Oulun rakentajamessuilla perjantaista 7.4, sunnuntaihin 9.4.2017 saakka Iin kunnan osaston yhteydessä. 

Osastollamme oli mahdollista osallistua joka päivä vaihtuvan karkkiämpärin painon maksulliseen arvaamiseen, jolla hankimme rahaa Jakkukylän kyläyhdistyksen toimintaan. Kilpailu kiinnosti messuvieraita ilahduttavan paljon.

Karkkiarvauksen tulokset löytyvät oheisesta liitteestä. Voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti voitosta.

Lisätiedot: Hannu Kaisto p. 0500-306239


Pääsivut